Komanda „Nemuno kilpų regiono žvejai“ – unikaliausia Žuvienės virimo čempionato komanda

0
333

Rugsėjo 2 d. mažųjų laivų uoste vyko tradicinis 9-asis tarptautinis Žuvienės virimo čempionatas, kuriame jau aštuntąjį kartą dalyvavo ir puikiai pasirodė Prienų rajono komanda „Nemuno kilpų regiono žvejai“, vadovaujama Rimtauto Kuzmicko. Nuo ypač lietingo ankstyvo ryto prasidėjo paruošiamieji  Žuvienės virimo darbai.

Pagrindinė ryto muzika buvo samčių ir katilų kaukšėjimas, skaldomų malkų, pjaustomos žuvies ir daržovių garsai bei komandų dalyvių, virėjų, kitų atvykusių svečių juokas ir klegesys. Nors prieš šventę lyg tyčia prakiuro dangus, dar toli iki vidudienio Šilutės uoste buvo karšta tiesiogine žodžio prasme – čia rūko laužų dūmai ir garavo pirmieji kaičiami katilai. Vienos komandos ant ugnies dėjo pusšimčio litrų talpos, kitos – net viso 100 litrų talpos katilus ir pradėjo joms vienoms žinomus ir suvokiamus įvairiausius ritualus. Vieni virėjų komandų nariai paprasčiausiai skuto bulves, kiti, palinkę ties katilais, šnabždėjo kažkokius burtažodžius ir dėjo nuo pašalinių akių slepiamus prieskonius. Tiesa, vieno produkto papildomai dėti nereikėjo niekam – lietaus vandens tądien pati gamta sočiai įpylė į visus katilus.

Renginys pavyko ir vėl sumušė rekordus: į jį suvažiavo 47 komandos, jos virė 53 katilus įvairios žuvienės ir žuvies sriubos, o išvirė 3 tonas ir 50 litrų žuvienės. Ši šventė kasmet privilioja tūkstančius žiūrovų ir tai nenuostabu. Vaikštinėdami katilų ir puodų alėjoje jie gali ne tik nemokamai pasivaišinti žuviene, bet ir stebėti žuvienės virimo procesą – nuo pat pradžios iki pabaigos.

Visą dieną lijęs lietus neišgąsdino nei čempionato dalyvių, nei  žiūrovų. Kaip ir kasmet Prienų komanda sulaukė itin gausaus „degustatorių“ būrio. Kaip sako čempionato vyriausiasis šefas ir organizatorius Marijus Budraitis, „jie jau pažįsta elitines komandas, kurių žuvienė skaniausia”. Taigi, prieniškius džiugina kasmet vis gausesnis sriubos „ragautojų“ būrys, vos ne valandą lūkuriuojantis žuvienės. Jos prieniškiai šiemet išvirė ir išdalino 80 litrų.

Prieniškių kiemelis reprezentavo rajoną ne tik skania žuviene bei Prienų rajono savivaldybės suvenyrais, bet ir stebino šventės žiūrovus Prienų krašto drožėjo Algimanto Sakalausko išdrožtais įspūdingais ir unikaliais kelmais, ant kurių ir buvo verdama žuvienė. Šiuos kelmus čempionato dalyviai ir žiūrovai stebi, fotografuoja ir filmuoja jau septinti metai, tačiau nieko panašaus kituose kiemeliuose neteko matyti.

Čempionate buvo varžomasi dėl geriausios „tradicinės žuvienės“ ir geriausios „žuvies sriubos“ titulų. Abejose kategorijose rungėsi prieniškių komandos virėjai  – Vytautas Kunca ir Rimtautas Kuzmickas.  Kompetentingos ir itin gausios 14  asmenų komisijos sprendimu Prienų krašto žvejų komandai atiteko prizas už lojalumą ir nominacija „Unikaliausia komanda“.

Kol katiluose virė žuvienė, scenoje koncertavo Martynas Kavaliauskas ir populiari grupė „Vairas“, vyko vikingų valčių varžybos. Džiugu, kad didžiojoje scenoje kartu su estrados žvaigždėmis koncertavo ir Prienų r. Veiverių kultūros ir laisvalaikio centro duetas Virginija ir Raminta.

Komanda „Nemuno kilpų regiono žvejai“ už paramą ir geranoriškumą dėkoja Prienų rajono savivaldybei, Prienų globos namams, Prienų kultūros ir laisvalaikio centrui, Veiverių kultūros ir laisvalaikio centrui,  tautodailininkui Algimantui Sakalauskui ir kviečia visus paskanauti žuvienės Prienų krašto mugėje „Rudens spalvos“, kuri vyks rugsėjo 30 d. Prienų miesto Laisvės aikštėje.

Rimtautas Kuzmickas

Komentarai

komentarai