Rudenėlio šventė Skriaudžiuose

0
1380

1 Skriaudžių pagrindinėje mokykloje 2015 m. spalio 12–16 dienomis vyravo linksma, šilta nuotaika.

Į mokyklą atkeliavo Rudenėlis, o su juo ir projektas „Pas močiutę kaime“. Jo tikslas – sudominti mokinius senolių mitybos papročiais, išsaugojant tradicinio maisto gaminimo patirtį; skatinti mokinius rūpintis tradicinio kulinarijos paveldo išsaugojimu, maisto vartojimo tradicijų tęstinumu; domėtis Lietuvoje augančių vaisių, uogų, daržovių, grybų, grūdinių kultūrų maistinėmis vertybėmis bei jų nauda organizmui; skatinti mokinius išsiaiškinti mūsų senolių dažniausiai maistui vartojamus produktus.

Visą savaitę mokiniai savo soduose, daržuose ar aruoduose ieškojo įspūdingos gamtos išdaigos. Pridėjus tėvelių, senelių sumanumo ir išradingumo buvo sukurta originalių darbelių paroda, kurioje buvo įvairių formų bulvių, išsišakojusių morkų, įvairiaspalvių cukinijų, paprikų ir kitų daržovių.2

Mokykloje visi šurmuliavo, nes labai laukė ne tik projekto užbaigimo ir šventės „Močiutės virtuvė“, bet ir mamyčių, tėvelių, močiučių. Kiekvienos klasės mokiniai kartu su močiute užrašė „ypatingąjį savo šeimos receptą“, kurį gamino klasėje arba ragavo jau pagamintą namuose. Šventės organizatoriai trečiokai, pasipuošę prijuostėmis ir kepurėmis, visus kvietė į „Virtuvės šefų šou“, deklamavo eilėraščius ir kartu su ketvirtokais atliko dainą „Ruduo“ (mokyt. D. Venckienė). Labai nuotaikinga ir smagi pirmokų – antrokų dainelė „Ežys“ (mokyt. D. Venckienė). Priešmokyklinio ugdymo grupės (PUG) vaikai atliko dainelę „Rudens kelias“ (mokyt. V. Pučkienė).

„Koks patiekalas yra skaniausias, svarbiausias, sveikiausias?“, – klausė vedantieji. Ogi duona… PUG grupės mokinys Eitvydas ir pirmokė Paulina savo rankytėse laikė močiutės Birutės Kazakevičienės ką tik iškeptą duoną. Močiutė Birutė visiems papasakojo kaip ji kepa duonytę, kokių tradicijų laikosi.

3 Į šventę, skambant pradinių klasių mokinių maršui, atvyko tikrų tikriausieji „virtuvės šefai“ (mokyt. D. Venckienė). Jie pristatė savo klasės patiekalus, pagamintus pagal močiutės receptus. Ketvirtokai nuotaikingu vaidinimu mokė gaminti  „Baltąją mišrainę“ (mokyt. A. Kiškienė). Trečiokai linksmai pristatė „Vaisių mišrainę“ (mokyt. N. Sincevičienė). Antrokai – kiškiai išvirė „Grybų košę“, o pirmokai – virėjai iškepė „Pyragą“ (mokyt. R. Šiškauskienė). Priešmokyklinukai išsiaiškino, kad jų klasės močiutės labiausiai mėgsta lašinius su kepintomis kanapių sėklomis (mokyt. V. Deltuvienė).

Po receptų pristatymo vedančioji N. Sincevičienė pakvietė visus linksmai pasisukti žaidimų ir estafečių karuselėje: mokiniai rinko pupeles, dėliojo dėliones, sėmė saujomis kaštonus, rideno burokus, vardijo vaisius ir daržoves, šiaudeliais sėmė pomidorus ir dėjo į krepšį. Kupini gerų emocijų, energijos ir padrąsinančių šūksnių vieni kitiems, mokiniai greitai atliko užduotis. 14 šventėje dalyvavusių mamyčių, varžėsi bulvių skutimo varžybose, o 8 močiutės labai stengėsi, norėdamos supjaustyti bulves sriubai. Į estafečių veiklas įsitraukė ir tėčiai, jie turėjo nulupti obuolį taip, kad nenutruktų žievelė. Mokytojos taip pat demonstravo savo kūrybiškumą ir pagamino „kažką nepaprasto“. Pralaimėjusių čia nebuvo! Visi džiaugėsi gauta dovanėle. Smagu buvo pabūti kartu ir pasidžiaugti auksaspalvio rudenėlio dovanomis!4

Po sunkaus darbo, įveiktų užduočių visi buvo pakviesti į „Virtuvės šefų užeigėlę“ ir pasivaišinti pačių suneštomis vaišėmis, kurių buvo daugiau nei 30. Stalas tiesiog linko nuo sūrių, gardžios mėsytės ir lašinukų, įvairių uogienių ir mišrainių, naminės duonos ir pyragų, bei kitų gardumynų. Netrukus stalas ištuštėjo, o mokiniai kupini įspūdžių iškeliavo namo.

Šventės vedančioji N. Sincevičienė džiaugiasi puikiu tėvų, senelių ir visos įstaigos bendradarbiavimu siekiant gerų, džiugių ir malonių emocijų.

Prienų r. Skriaudžių pagrindinės mokyklos informacija

Komentarai

komentarai