2017 m. Lietuvos muziejų kelias „Vasario 16-osios kūrėjai ir puoselėtojai“. Kviečiame išgirsti, prisijungti

0
1392

prienu-krasto-muziejusLietuvos muziejų asociacija, įgyvendindama kultūros paveldo aktualinimo, kultūros ir meno sklaidos bei modernių muziejinių iniciatyvų edukacinį projektą „Lietuvos muziejų kelias“, 2017 metais Lietuvos muziejų keliu „Vasario 16-tosios kūrėjai ir puoselėtojai“ (toliau – LMK) tęsia 2014 metais pradėtą penkerių metų Lietuvos muziejų kelių ciklą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo 100 metų jubiliejui, ir kviečia visus Lietuvos muziejus įsijungti į sudaromą 2017 m.

LMK „Vasario 16-tosios kūrėjai ir puoselėtojai“ programą. Planuojama, kad 2017 m. Lietuvos muziejų kelias „Vasario 16-tosios kūrėjai ir puoselėtojai“ apjungs visoje Lietuvoje turimus memorialinius muziejus su įdomiais eksponatais, vietoves, kitus atminties ženklus, tradicines šventes, bendruomenes buriančius renginius, kuriais aktualiai galėtume pažvelgti į Vasario 16-tosios kūrėjus ir puoselėtojus: rašytojus, švietėjus, dailininkus, Nepriklausomybės akto signatarus ir kt. ryškiausias asmenybes. Ši programa formuojama per simbolinę 100 asmenybių aktualinimo prizmę. Muziejininkai ypač stengsis, jog Muziejų kelias atvertų Vasario 16-osios Lietuvos kūrėjų asmenybių šviesą ir bendrojo gėrio idėjų svarbą. Kas yra vasario 16-osios kūrėjai ir puoselėtojai?

Pirmiausia tai nacionalinio judėjimo nuo XIX a. antrosios pusės (po 1863 sukilimo) asmenybės: aušrininkai, varpininkai – visi, kurie puoselėjo lietuvybę ir brandino nacionalinę tautos savimonę. Šios epochos didieji – „Jaunosios Lietuvos“ autorius, tautos atgimimo poetas Maironis, Lietuvos himno autorius Vincas Kudirka, rašytoja ir visuomenės veikėja Julija Žemaitė, dailininkas, muzikas M. K. Čiurlionis, daktaras Jonas Basanavičius ir daugybė kitų lietuvybės puoselėtojų visoje Lietuvoje – tauriausių, kūrybingiausių asmenybių pristatymo, aktualinimo programa.

Prienų krašto muziejus vykdys visus įsipareigojimus bendrame Muziejų kelio procese. Dar daugiau: manydami, jog auksiniame Lietuvos asmenybių fonde šviečia ypač didžiulė dalis iš mūsų krašto kilusių žmonių, inicijuojame iškiliausių šimto asmenybių rinkimus iš savo kraštiečių tarpo. Pasvarstę visus „už“ ir „prieš“ sumanytojai siūlo asmenybes rinkti ne vien iš 1918-2018 metų, o iš viso žinomo Prienų krašto istorinio laikotarpio. Manome, jog bus teisinga, kad liks neužmiršti ir Prienų miesto bei kitų miestelių įkūrėjai, bažnyčių statytojai, knygnešiai ir kt. asmenybės, be kurių indėlio šiandien neturėtume kuo didžiuotis svečius sutikdami, savo vaikaičiams apie kraštą pasakodami.

Pasiūlymus organizacijos ir asmenys,  individualiai ir grupėmis, gali teikti iki 2017 m. gruodžio 31 d. Pateikiant asmenybes būtina motyvuoti jų nuopelnus kraštui ir Lietuvai.

Iš ekspozicijose buvusių pateiktų asmenybių Prienų krašto muziejus jau sudarė preliminarų  pretendentų į iškiliausių šimto asmenybių sąrašą 20-tuką. Štai jis: Marija Aukštaitė (Kotryna Navikevičienė), Marius Baranauskas, Juozas Brundza, Vytautas Bubnys, Bronius Bulika, Jonas Kazlauskas, Mykolas Krupavičius, Petras Leonas, Juozas Lukša-Daumantas, Antanas Maceina, Justinas Marcinkevičius, Feliksas Martišius, Vincas Mykolaitis-Putinas, Cezaras Pšemeneckis,  Matas Šalčius, Petras Šalčius, Bencijonas Šakovas, Antanas Šapalas, Juozas Vilkutaitis–Keturakis, Angelė Vyšniauskaitė, Juozas Zdebskis, Tomas Ferdinandas Žilinskas, Stanislovas Žvirgždas.

Jeigu pasisektų turimą medžiagą apie šiuos žmones papildyti archyvuose esančiais dokumentais, fotografijomis, kraštiečių prisiminimais ir kt. iki šiol nepublikuota medžiaga, norėtume išleisti leidinį Lietuvos valstybės atkūrimo 100 metų jubiliejui. Prie jo galėtų prisidėti ir individualūs kolekcininkai, mėgėjai kaupti šeimos archyvus, visi, kurie turėtų įdomių nuotraukų, dokumentų, laikraščių (ypač tarpukario) iškarpų su žinutėmis apie Prienus, Prienų kraštą ir žmones, įdomių su šiomis asmenybėmis susijusių eksponatų.

Labai prašytume atsiliepti, susisiekti su muziejumi, tel. 8 319 60379, 8 656 37554. Visus turimus daiktus galima paskolinti kopijoms, padovanoti. Leidinyje būtų nurodyti jų savininkai. Manome, jog susitelkdami drauge ir įžymiąją sukaktį labiau išgyvensime, ir prasmingais darbais prie jos prisidėsime. Laukiame atsiliepiant.

Lolita Batutienė, Prienų krašto muziejaus direktorė

Komentarai

komentarai